Historie


De gemeente Hoorn is in 1992 een stedenband aangegaan met Příbram in Tsjechië.

Deze oude mijnstad (middeleeuwse zilvermijnen en oude uraniummijnen) heeft ongeveer 40.000 inwoners en ligt 50 kilometer ten zuidwesten van Praag.

De stad is gebouwd op en rondom heuvels. In 1579 verleende keizer Rudolf de Tweede  Příbram de titel "koninklijke bergstad".

De Heilige Berg is de belangrijkste toeristische trekpleister. Op de berg verheft zich de opvallend fraaie Mariakerk, die al eeuwenlang door pelgrims wordt bezocht.

Nu de mijnen in en rond de stad gesloten zijn en ook de winning van uranium volledig is stopgezet, zoekt het stadsbestuur naarstig naar nieuwe industrieën naast de automobielfabriek van Skoda. Příbram staat voorts bekend als de stad waar de componist Dvořák een deel van zijn leven doorbracht; zijn woonhuis is nu een museum dat aan zijn leven en werk is gewijd.

Spil in het groeiende web van vriendschappelijke contacten en jaarlijkse uitwisselingen is de Stichting Stedenband Hoorn- Příbram.

De stichting zorgt voor de uitvoering van programma's en doet daar verslag van. Het budget is afkomstig van de gemeente Hoorn.